Comandante Klik Asistani

Comandante de klik saymak bazen yorucu, bazense sıkıcı. Özellikle kaç klikte ayarlıydı bu comandante diye, her kahve demleyişte kendime soruyorum. Bu problemi ortadan kaldıracak bir çözüm arayışı içerisinde buldum kendimi. Ortaya basit bir çözüm çıktı, ve ismine "Comandante Klik Asistanı" dedim. Sizde benim gibi saymaktan yorulduysanız okumaya devam ediniz.

Nasıl Kullanılır ?

İlk başta biraz karışık gelsede, aslında Comandante Klik Asistatnının kullanımı oldukça kolay. İşin temel mantığı şu şekilde; elimizde önceden hazırladığımız şablonlar olacak ve bu şablonlar ile değermenin ayar kısmındaki oryantasyona bakarak kaç klikte olduğunu edeceğiz. Yada şablonu kullanarak, istediğimiz klik değerine saymadan ayar yapabileceğiz. Tek ihtiyacımız olan nokta, şablonu çıktısını almak ve nasıl kullacağımızın detaylarını öğrenmek.

Comandante Klik Asistanı için gerekli malzemeler.

  • Şablonun siyah beyaz çıktısı (2 Adet A4)
  • Kesmek için makas yada maket bıçağı
  • Kişisel kullanım sözleşmesi (Burası Önemli !!! )
  • Buzdolabına tutturmak için mıknatıs (opiyonel)

İbremizi Tayin etme

Öncelikle ayar yaptığımız 3 kollu yıldız şeklinde ki plastik parçadan bir referans kolu seçiyoruz kendimize. Bu bizim hangi klikte olduğumuzu gösterecek ibremiz olacak. Ben büyük dişlinin hızasında ki kolu seçtim kendime. Fakat hangi kolu seçtiğinizin bir önemi yok. Dilediğinizi seçebilirsiniz. Yeter ki seçtiğinizi kolu unutmayın, ve ayar için herzaman aynı kolu kullanınız. Dilerseniz seçtiğiniz kola ufak bir işarette koyabilirsiniz. Ben işaretsiz olarak kullanıyorum, bu zamana kadar da sıkıntı çekmedim.

üçlü yıldız resmi

Resim de bahsettiğim büyük dişli kırmızı ile işaretlenmiş şekilde gösteriliyor. Kırmızı okun göstergesini ibre olarak kullanıyorum.

Sıfır Noktasını Belirleme

Sonra ki adımda comandantemizi sıfır noktasına getiriyoruz. ( En zor adım burası. Sıfır noktasının neresi olduğu konusu şaibeli ve mistik :) ) Şimdi sıfır noktasında iken, ibremizin öğütücüye göre hangi oryantasyonda olduğunu tespit ediyoruz. Toplamda 12 delik var öğütücü dişli üzerinde. Deliklerin bir numarası yok ancak, öğütücü bıçak üzerinde ki "Comandante Nitro Blade" yazısını ve aralardaki logoları referans alarak seçtiğimiz kolun nereye denk geldiğini tespit ediyoruz.

Mesela yukarıdaki resim sıfır noktası ise, sıfır noktamız "BL" harflerine denk gelen bir nokta olmuş oluyor.

Şablon Kullanımı

Çıktı aldığımız kağıtlarda değirmenimiz için hazırlanmış 12 değişik şablon olacak. Yani her bir farklı sıfır noktasına karşılık gelen bir şablon var. Biz ayarladığımız sıfır noktası aynı yere denk gelen şablonu seçip ayırıyoruz. Artık sıfır noktası değişmediği sürece ayar yapmak için bu şablonu kullanacağız.

Bu şablonda görüldüğü üzere 3 sıra mevcut. Tahmin edebileceğiniz üzere her sıra ayar vidasının bir tam turunda karşılık gelen klik değerlerini gösteriyor. Yani ibreminiz bulunduğu nokta, bu 3 klik değerinden bir tanesi olduğunu garanti ediyor. Bu 3 değerden hangisinin olduğunu "comandante klik assist" bize söyleyemiyor maalesef (!). (Gerçi 2 yıldır comandante kullanan birisi olarak bu 3 noktadan hangisi olduğunu gözüm kapalı sadece uyguladığım tork'a göre bulabilirim, değerler arası çok açık. 4-16-28 8-20-32 vs gibi.)

Artık ibre olarak seçtiğimiz noktanın, burr'ın hangi kısmına geldiğine bakarak, şablondan ilgili yerin kaç klik karşılık deldiğiniz öğrenebileceğiz.

Ben bu şablonu mutfakta buzdolabına mıknatıs ile tutturdum. Kolay bulunabilir, kaybolmayacak göz önünde bir yer.

Kişisel Sözleşme Nedir? Nasıl Kullanılır ?

Yukarıda ibrenin gösterdiği yerin 3 değerden hangisinin olduğunu belirtemiyor dedik. Ama kendimiz ile yapacağımız bir sözleşme ile bu sorunuda aşmak oldukça kolay aslında. Kendimize ile comandanteyi sadece 11 klik genişliğinde kullanacağımız konusunda sözleşiyoruz. Misal olarak 19-30 klik arasını seçelim. Böylelikle ibre her zaman 19-30 klik arasında değerler göstereceğini biliyoruz. 19-30 arası çakışan değer de olmadığı için artık comandante kaç klikteydi diye ibrenin gösterdiği noktaya bakarak bulmak artık net ve çok kolay.

Benim, şahsi demlemelerimde V60 için kullandığım öğütüm klikleri 17 - 32 klik arasında. Düşündüğüm zaman uç noktaları (hem 17 tarafı hemde 32 tarafı) çok nadir kullandığım yada deneyesel denemeler. Kişisel sözleşme ile sadece 19-30 arası klikler demlemelerim bir çoğu için uygun. Sizde kendi demleme tarzınıza yada yönteminize (espresso, türk kahvesi vs) uygun 11 klik aralığında başka bölümler belirleyerek kendi kişisel sözleşmenizi yapabilirsiniz.

Artık değirmen sözleşmemizdeki aralıkta kullanıldığı sürece hangi klikte olduğunu şablona bakarak kolayca öğrenebileceğiz ve şablondan ayarlamak istediğimiz klik değerine bakıp saymadan ayar yapabileceğiz.

Tabiki kullanıcı olarak sözleşme aralığının dışında kullanmak isteyeceğizdir. Böyle bir kullanımda, kendi çözümüm öğüttükten sonra değirmeni belirlediğim aralık çerçevesine geri getirmek ve öyle bırakmak. Böylece her comandanteyi aldığımda kaç klikte olduğunu direk olarak olarak tespit edebiliyorum.

Türk Kahvesi - Espresso - Filtre

Eğer Türk kahvesi, espresso, filtre kahve için comandantenizi kullanıyorsanız ve günlük demleme yöntemlerinde değişiklik yapıyorsanız, iş biraz daha karışık tabi. Çok daha fazla klik aralığında dolaşıldığı için işler daha zor. Benim kişisel kullanımım yoğun olarak bu şekilde olmadığı için tecrübe ettiğim bilgi birikimim yok. Nadir olarak Türk kahvesi demlediğim de yukarıda ki maddede ki taktiği uyguluyorum. Sık kullanımda iki farklı sözleşme yapılarak iş çözülebilir. Kullanım koşuluna göre üzerinde düşünmek lazım.

Temizlik sonrası ne yapmalı ?

Comandante ayar vidasını çıkarmadığınız müddetçe sıfır noktası değişmeyeceği için aynı ayar şablonu kullanabilirsiniz. Fakat temizlemek için vidayı ve öğütücüyü çıkardığınız zaman, takarken sıfır noktası değişecektir. Benim elimdeki comandantemde sıfır noktasından vida çıkmasına kadar toplamda 100 klik var. Biraz uğraş sonucu istediğim değere sıfır gelecek şekilde takabiliyorum ama bazen bu can sıkıcı ve çok uğraştırıcı olabiliyor. Artık takarken uğraşmıyorum ayarlama yapmak için. Rastgele bir noktadan takıyorum eskisi gibi. Yeni sıfır noktasını belirliyorum. Ve bu noktaya karşılık gelen şablonu kullanıyorum. Toplamda 12 şablondan 1 tanesi mevcut ayara göre seçiyorum, diğer 11 tanesi sonraki temizliklerde kullanılmayı bekliyor. Şablonu buzdolabına mıknatıs ile tutturma sebebimde bu yüzden. Yapıştırma vs alternatiflerine göre değiştirmesi daha kolay oluyor.

Kısaca temizlik sonrası yeni sıfır noktasına gelen şablonu seçmeli ve onu kullanmalısınız.

Şablonu nereden nasıl indirmeli ?

Comandante'nin öğütücü (burr) kısmı maalesef standart değil. 12 ayar noktası ile, hiza için kullandığımız "Comandante Nitro Blade" yazısı değirmenden değirmene farklılık gösteriyor. Bu yüzden şablonda istediğimiz referans noktaları her bir değirmen için farklılık gösteriyor.

Bu noktada ben bütün değermenleri kapsıyacak 30 farklı burr için ayrı ayrı şablonlar oluşturdum. Öncelikle elinizde değirmenin kesici kısmı bu 30 farklı burr tipten hangisine karşılık geliyor, aşağıda ki resimler ile karşılaştırarak tayin etmeniz lazım. Sonra o numaralı değirmen için şablon dökümanını aynı isimle aşağıda verilen linkten indirip kullanabilirsiniz.

Son Söz

Buraya kadar okuyup çok karışık olduğunu düşüyorsanız emin olun ki anlatması kullanmasından karışık. Kulanması benim için gayet kolay ve basit. Aynı zamanda ucuz ve efektif. Umarım sizinde işinizi kolaylaştırır.